Депутатите приеха на второ четене на Законопроект за изменение и допълнение

...
Депутатите приеха на второ четене на Законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Регистър в НАП ще следи за пране на пари

Депутатите одобриха на второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограниченията против изпирането на пари. Вносител е Министерски съвет.

Целта на законопроекта е да се знае притежателят на едни средства и къде отиват те, с цел да не могат те да отидат към терористични организации или към процеси на изпране на пари, добити от незаконна активност. Законопроектът е ориентиран в огромна част към електронните пари, когато става въпрос за виртуални пари и банкови взаимоотношения, които са свързани с облигации и акции.

Предвидено е вписването в обществен указател към Националната организация за приходите (НАП) да бъде изискване за осъществяване на действия по занимание за даване на услуги за обмяна сред виртуални валути и приети валути без златно покритие. В регистъра ще са включени и услуги за прекачване или обмяна на виртуални активи, услуги по запазване на виртуални активи и ръководство на такива, в това число свързани с портфейли, които оферират попечителски услуги.

Вписването в обществен указател към Министерство на вътрешните работи също е изискване за осъществяване на действия по даване на достъп до депозитни касети в публични трезори.

Със законопроекта се оферират и промени в Закона за пазарите на финансови принадлежности, в Закона за активността на груповите капиталови схеми и на други предприятия за групово вложение, в Кодекса за застраховането и в Кодекса за обществено обезпечаване, които целят превъзмогване на установени недостатъци, са споделя още в претекстовете.

Промените се постановат, откакто на 18 май 2022 година в границите на 63-ото Пленарно съвещание на Комитета на специалистите за оценка на ограниченията против изпирането на пари (Комитета MONEYVAL) към Съвета на Европа в Страсбург, Франция, е признат Доклад за България от Пети оценителен кръг. Извършената оценка, обхващаща интервала от 1 януари 2014 година до 17 септември 2021 година, се основава на Международните стандарти за битка с изпирането на пари, финансирането на тероризма и на пролиферацията.

В резултат на признатия отчет, на България се ползва най-тежката процедура за мониторинг на Комитета MONEYVAL - " Процедура на засилен мониторинг ". Същевременно е почнала и Процедурата на FATF за наблюдаване, реализирано от група в границите на FATF. Предвид нуждата от предприемане на дейности за адресиране на откритите недостатъци по линия на техническо сходство и по линия на успеваемостта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР